Γεωγραφία & Οικονομία της Θάσου

Πανοραμική άποψη, Λιμένας

Γεωγραφία

Η Θάσος είναι το βορειότερο νησί του Αιγαίου και βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τις ακτές τις Ανατολικής Μακεδονίας, εντός του κόλπου της Καβάλας, η Θάσος απέχει μόλις 8 χλμ. από την ηπειρωτική Ελλάδα. Η πόλη της Κεραμωτής καθώς και το δέλτα του ποταμού Νέστου, βρίσκονται πολύ κοντά επίσης. Η έκταση της Θάσου είναι 380 τ.χλμ.

Η απόσταση από τις δύο άκρες του νησιού είναι 22 χλμ.  μεταξύ ανατολής και δύσης, και 26 χλμ. μεταξύ βορά και νότου. Η περίμετρος του νησιού είναι περίπου 100 χλμ. Είναι μικρότερη από τη Ρόδο, αλλά μεγαλύτερη από τη Σαμοθράκη. Η Θάσος είναι ένα νησί όπου στο μέσο του κυριαρχεί το βουνό Υψάριον με κορυφή που βρίσκεται στα 1130 μ. Δεύτερη σε ύψος έρχεται η κορυφή του Προφήτη Ηλία με ύψος 1108 μ.

Διοίκηση και Οικονομία

Είναι γνωστό ότι η Θάσος είναι το βορειότερο νησί του Αιγαίου και βρίσκεται κοντά στα παράλια της Ανατολικής Μακεδονίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι διοικητικά υπάγεται στο Νομό Καβάλας. Αποτελείται από ένα Δήμο, που εδρεύει στην ομώνυμη πρωτεύουσα του νησιού, το Δήμο Θάσου. Σύμφωνα με το Δήμο Θάσου λοιπόν η έκταση της υπολογίζεται στα 393 τ. χλμ. και ο πληθυσμός ανέρχεται πάνω από 13.500 κατοίκους. Η Θάσος διοικητικά είναι χωρισμένη σε εννέα δημοτικά διαμερίσματα, τα οποία είναι της Καλλιράχης, του Θεολόγου, του Σωτήρος, του Ραχωνίου, του Πρίνου, της Ποταμιάς, της Παναγίας, των Λιμεναρίων και των Μαριών.

Η Θάσος, ένας από τους πιο προσιτούς τουριστικούς προορισμούς της Μακεδονίας λόγω της γεωγραφικής της θέσης, είναι αναμενόμενο να στηρίζει το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας της στο τουρισμό. Εκτός από τον τουρισμό, η οικονομία της Θάσου βασίζεται στην ελαιοσυλλογή και την παραγωγή ελαιόλαδου και  ελιών, όπως επίσης στην παραγωγή κυρίως πευκόμελου. Η επαγγελματική ενασχόληση των κατοίκων με την αλιεία και την κτηνοτροφία αποτελούν τους παράγοντες εκείνους που πλαισιώνουν την οικονομική ανάπτυξη του νησιού.

Βρίσκεστε εδώ: HomeΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣΣημαντικα ΣτοιχειαΓεωγραφία & Οικονομία
Scroll to Top