Περιβάλλον της Θάσου - Χλωρίδα και Πανίδα

Έλατα, Βουνό Υψάριον

Ο Καιρός στη Θάσο

Η Θάσος βρίσκεται 12 χλμ. από τις ακτές της Μακεδονίας, οπότε το κλίμα της εντάσσεται στο Βαλκανικό. Τα καλοκαίρια το κλίμα είναι ηλιόλουστο και ξηρό, αλλά πιο δροσερό από το αντίστοιχο των Κυκλάδων, και οι χειμώνες ήπιοι και υγροί. Υπάρχει πιθανότητα κατά τους πιο ζεστούς μήνες, η αίσθηση της ζέστης να είναι εντονότερη καθώς η ηπειρωτική Ελλάδα προφυλάσσει το νησί της Θάσου από τους εποχιακούς δροσερούς ανέμους. Η Άνοιξη και το Καλοκαίρι θεωρούνται οι ιδανικότερες εποχές για να επισκεφθείτε τη Θάσο, όπου υπάρχει ζέστη, λίγες βροχοπτώσεις μικρής διάρκειας, και πλούσια μοναδική χλωρίδα.

Οι καλοκαιρινοί μήνες είναι ζεστοί και ξηροί, με τον ουρανό να είναι γενικά καθαρός από το Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Η βροχή έρχεται σε σπάνιες περιπτώσεις αυτή τη περίοδο, ωστόσο αν έρθει, μπορεί να κρατήσει για μια δύο μέρες. Τυπικές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι περίπου 25 – 27ο Κελσίου. Μακριά από τις ακτές, το κλίμα είναι πιο ήπιο, αν και πάλι επικρατεί ζέστη ακόμα και σε μεγαλύτερο υψόμετρο. Τα απογεύματα στη Θάσο η θερμοκρασία πέφτει ελαφρά που σε συνδυασμό με την καλοκαιρινή δροσιστική αύρα χαρίζει μοναδικά απολαυστικές στιγμές.

Ο χειμώνας στη Θάσο είναι γενικά ήπιος, χωρίς πολύ κρύο όπως σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Οι πιο κρύοι μήνες είναι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος. Τα πρωινά είναι ηλιόλουστα με καθαρό ουρανό, αλλά στη συνέχεια της ημέρας υπάρχει περίπτωση συννεφιάς και ενίοτε σύντομης βροχής. Το κλίμα είναι γενικά ξηρό, και στο μέσο του χειμώνα είναι νεφελώδης και κρύο. Οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από 12 – 13ο Κελσίου κατά τη διάρκεια της ημέρας και 3-5ο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τέλος, το φθινόπωρο είναι αρκετά ζεστό δίνοντας σας έτσι την ευκαιρία για ηλιοθεραπεία και για δραστηριότητες στη φύση.

Το περιβάλλον της Θάσου

Το σμαραγδένιο νησί!! Έτσι αποκαλείται η Θάσος, και μια επίσκεψη αποδεικνύει ότι αυτός ο χαρακτηρισμός είναι σίγουρα ο καταλληλότερος!! Η Θάσος, έχει την τύχη να συνδυάζει το βουνό και τη θάλασσα με έναν τρόπο μαγικό!! Από τη μια...κατάφυτες εκτάσεις γεμάτες πεύκα, πλατάνια, έλατα και ελιές, που αναδύουν ένα άρωμα γονιμότητας, και από την άλλη απέραντες παραλίες με χρυσαφένια όψη, άλλοτε καθαρά ελληνική, και άλλοτε τροπική! Αυτή η ασύλληπτη μίξη, είναι που δένει τον επισκέπτη για πάντα στη σπάνια ομορφιά ενός τόπου απλά....ευλογημένου!

Στις θάλασσες, πεντακάθαρες όλες, με γαλανά νερά που σε ταξιδεύουν ακόμη και στη θέα τους, βρίσκει κανείς είτε άμμο, είτε πέτρες που με τη γυαλάδα τους δημιουργούν μικρούς καθρέφτες με τις πρώτες αχτίδες του ήλιου! Από τις πιο όμορφες, είναι αυτή του Παράδεισου, αλλά και της Χρυσής Αμμουδιάς, που και οι δύο επιβεβαιώνουν στο έπακρο την ονομασία τους.

Πλούσια, εκτός από τη χλωρίδα, είναι και η πανίδα στη Θάσο! Η μυρωδιά θυμαριού και μελιού που κυριαρχεί στο νησί, φανερώνει την παρουσία εκατοντάδων μελισσιών, που καλλιεργούνται με μεράκι από τους ντόπιους, ενώ στο βουνό θα δει κανείς αγέλες με πρόβατα και κατσικάκια, που ενισχύουν την κτηνοτροφία αλλά και την...γευσιγνωσία! Φυσικά, άφθονα είναι και τα ψάρια τα οποία μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης σε κάποια από τις γραφικές ταβέρνες...

Βρίσκεστε εδώ: HomeΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣΣημαντικα ΣτοιχειαΚαιρός & Περιβάλλον
Scroll to Top