Ιστορία της Θάσου

Αρχαία Αγορά, Λιμένας

Η ονομασία της Θάσου

Η Θάσος λέγεται πως πήρε το όνομά της από τον Θάσο, το γιό ή εγγονό του Αγήνορα, του βασιλιά της Φοινίκης. Ο Θάσος, ενώ έψαχνε την αδερφή του Ευρώπη, που είχε απαχθεί από το Δία, σταμάτησε την αναζήτησή του στο νησί όπου εγκαταστάθηκε και έγινε ο πρώτος της βασιλιάς, και έτσι πήρε το όνομα της. Άλλοι αρχαίοι μύθοι ισχυρίζονται πως το νησί έχει διαφορετικό όνομα, όπως "Ιέρια" ή "Αιθρία", ή ακόμα και "Ακτή της Θεάς Δήμητρας" με τα πλούσια δάση όπου σύμφωνα με το μύθο η ίδια η Θεά κυνηγούσε.

Η Ιστορία της Θάσου

Ένα νησί, χίλιες ιστορίες! Όταν οι Φοίνικες, στη νεολιθική εποχή,  κατοίκησαν για πρώτη φορά τον σπάνιο  τούτο τόπο, δεν είχαν ίσως φανταστεί ότι θα τους μάγευε με τις ομορφιές του και θα τους κρατούσε για πάντα. Αργότερα οι Θράκες, ανακάλυψαν στα τοπία της Θάσου όχι μόνο τη μαγεία, αλλά και τον πλούτο: τα μεταλλεία με τα άφθονα κοιτάσματα, τους έδωσαν δύναμη, αλλά και έγιναν αντικείμενο διεκδίκησης από τους Ίωνες της Πάρου. Αποτέλεσμα, η κατάληψη του νησιού τον 7ο αιώνα, που σήμανε μια νέα εποχή για τους Θάσιους, οι οποίοι ίδρυσαν αποικίες με συνεχή οικονομικοπολιτιστική πρόοδο.

Τα αρχαϊκά χρόνια βρήκαν τη Θάσο ισχυρή, με ιδιαίτερα αναπτυγμένο το εμπόριο! Στους Μηδικούς πολέμους το νησί υποτάχτηκε στους Πέρσες, ενώ στον Πελοποννησιακό πόλεμο, Αθηναίοι και Σπαρτιάτες το είχαν στις βλέψεις τους. Αυτοί όμως που έδωσαν  ώθηση στη Θάσο, ήταν οι Ρωμαίοι! Μπορεί τα μεταλλεία να είχαν εξαντληθεί, αλλά η φύση προίκισε τον τόπο και με δύο άλλα στοιχεία πλουτισμού: τα μάρμαρα και το κρασί. Η βυζαντινή εποχή, δε φαίνεται να ευνόησε τη Θάσο: μετά την πρώτη άλωση της Πόλης, το 1204, ο Βενετός δόγης Ερρίκος Δάνδολος έκανε δικό του το σμαράγδι του Αιγαίου.

Αργότερα, η Θάσος ενσωματώθηκε στο τότε κράτος της Θεσσαλονίκης, και μετά την ανακατάληψη της Κωνσταντινούπολης από το Μιχαήλ Παλαιολόγο, έγινε και πάλι τμήμα του Βυζαντίου, όπου και παρέμεινε μέχρι το 1455, υπό την ηγεμονία όμως του Γενουάτη Φραγκίσκου Γεταλούζου, που του παραχωρήθηκε ως δώρο. Από το 1455 και μέχρι το 1770, Τούρκοι κατακτητές έβαλαν τη σφραγίδα τους στη Θάσο, ενώ το 1770, ήρθε η σειρά των Ρώσων να καταλάβουν το νησί. Ο Τουργκοαιγύπτιος Μεχμέτ Αλή, είχε στην κατοχή του τη Θάσο από το 1813, ενώ το 1821, στην ελληνική επανάσταση, συμμετείχαν και οι Θάσιοι, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία.

Βρίσκεστε εδώ: HomeΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣΚουλτουρα - ΙστοριαΙστορία της Θάσου
Scroll to Top