Διάσημοι Θασίτες

Αρχαίο Θέατρο, Λιμένας

Διάσημοι Θασίτες

Η Θάσος, υπήρξε γενέτειρα αρκετών «άξιων Ελλήνων», οι οποίοι άφησαν το στίγμα τους σε διάφορους τομείς, όπως την τέχνη, τη συγγραφή, την πολιτική.

Διάσημος Θάσιος γλύπτης, αναγνωρισμένος όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, υπήρξε ο Πολύγνωτος Βαγής! Γεννημένος στην Ποταμιά το 1894, πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια, χωρίς όμως αυτό να πτοήσει το ταλέντο και το μεράκι του για δημιουργία. Το 1911, αποφασίζει να μεταναστεύσει στη Νέα Υόρκη, αλλά, αγράμματος καθώς ήταν, δε βρήκε ανοιχτό το δρόμο στις μεγάλες σχολές καλλών τεχνών. Ωστόσο, καταφέρνει τελικά να εγγραφεί στο Cooper Union Institution, σπουδάζει γλυπτική για 6 χρόνια, και έπειτα κατατάσσεται εθελοντικά στο αμερικάνικο ναυτικό. Οι σπουδές του συνεχίζονται και τα επόμενα χρόνια, με καθηγητές αναγνωρισμένους καλλιτέχνες, και το 1920 έρχεται και η πρώτη του συμμετοχή σε εκθέσεις γλυπτικής. Το γλυπτό « Ο παππούς μου» είναι το πρώτο  που κερδίζει τις εντυπώσεις και φαίνεται να τον καθιερώνει στο χώρο των νέων δημιουργών. Η σκληρή δουλειά συνεχίζεται, ο Βαγής γίνεται πλέον γνωστός και η NATIONAL ENCYCLOPEDIA OF AMERICAN BIOGRAPHY τον συμπεριλαμβάνει στην έκδοση του 1928.

Έπειτα, ακολουθεί το πρώτο βραβείο του φεστιβάλ Long Island, με το έργο του « Ο ύπνος», ενώ μέχρι το τέλος της ζωής του συμμετείχε σε πάνω από 40 εκθέσεις. Έργα του κοσμούν μουσεία των ΗΠΑ, του Ισραήλ, αλλά και το δημοτικό μουσείο Καβάλας. Ο Πολύγνωτος Βαγής, στην προσωπική του ζωή υπήρξε άτυχος, καθώς παντρεύτηκε σε μεγάλη ηλικία την αγαπημένη του Σύλβια, την οποία όμως έχασε μετά από δυστύχημα, χωρίς να έχουν αποκτήσει παιδιά. Ο μεγάλος γλύπτης πέθανε το 1965 σε νοσοκομείο των απομάχων της Νέας Υόρκης.

Στο χώρο της συγγραφής, εξακολουθεί να διαπρέπει ο Θεολογίτης Βασίλης Βασιλικός. Γεννημένος το 1934, σπούδασε νομική στο ΑΠΘ, αλλά και σκηνοθεσία στο Yale University της Νέας Υόρκης. Για 20 χρόνια περίπου εργάστηκε στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Αμερική, με εξαίρεση την τριετία 1981-1984 όπου και διετέλεσε αναπληρωτής γενικός διευθυντής της κρατικής τηλεόρασης. Έχει καταξιωθεί ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος, επιμελητής σεναρίων, δημοσιογράφος και φυσικά συγγραφέας, το έργο του οποίου ξεπερνά τα 100 βιβλία. Γνωστότερα είναι το Ζ, Το τελευταίο Αντίο, Θύματα Ειρήνης,  η τριλογία Το φύλλο Το πηγάδι και Το αγγέλιασμα, που έχει αναφορές στο νησί της Θάσου και άλλα πολλά. Ο Βασίλης Βασιλικός έχει αποσπάσει πολλές τιμητικές διακρίσεις, από το βραβείο των 12 και το διεθνές βραβείο Meditteraneo. Είναι από τους πιο πολυμεταφρασμένους σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς, υπήρξε πρέσβης της χώρας μας στην Ουνέσκο, πρόεδρος της εταιρίας συγγραφέων αλλά και επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών. Σήμερα ο Βασίλης Βασιλικός διατηρεί εκπομπή σε κανάλι της κρατικής τηλεόρασης, ενώ είναι παντρεμένος με την υψίφωνο Βάσω Παπαντωνίου, και έχει μία κόρη. Κατά τους θερινούς μήνες βρίσκεται συνήθως στη Θάσο και συγκεκριμένα στο πατρικό του σπίτι στο Θεολόγο.

Ο πρώτος γνωστός Θασίτης όμως, έρχεται από την εποχή της αρχαιότητας, και δεν είναι άλλος από τον Θεαγένη. Με πολλές διακρίσεις στο Παγκράτιο, ο Θεαγένης έλαβε μέρος για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς αγώνες το 480 π.χ. στο άθλημα της πυγμαχίας, όπου και στέφθηκε νικητής. Τέσσερα χρόνια μετά, επικράτησε στην Ολυμπιάδα στο Παγράτιο, ενώ έχει νίκες και στα Πύθια, και στα Νέμεα και στα Ίσθμια. Επίσης, είχε αγωνιστεί και στον δόλιχο δρόμο, όπου και πάλι νίκησε! Σύμφωνα με τις πηγές, οι νίκες του Θεαγένη στα διάφορα αθλήματα είναι πάνω από 1300! Στη Θάσο, ο Θεαγένης τιμήθηκε για τις διακρίσεις του, αλλά και λατρεύτηκε μετά θάνατον  ως θεός-θεραπευτής. Σήμερα υπάρχει αθλητικός σύλλογος με το όνομα του, η ποδοσφαιρική ομάδα της πρωτεύουσας του νησιού!

Βρίσκεστε εδώ: HomeΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣΚουλτουρα - ΙστοριαΔιάσημοι Θασίτες
Scroll to Top